1,6 δισ. άνθρωποι πραγματοποίησαν εγχρήματη συναλλαγή μέσω mobile το 2014

0

Αν και αργεί ακόμα (;) ο καιρός που το smart phone θα αντικαταστήσει το πορτοφόλι, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται προς τις φορητές τους συσκευές προκειμένου να διαχειριστούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, να αγοράσουν προϊόντα, να μεταφέρουν χρήματα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Πρόσφατη έρευνα της Juniper Research ποσοτικοποιεί τον αριθμό των χρηστών που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω των smart phones ή των tablets τους. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι πραγματοποίησαν έστω και μία φορά εγχρήματη συναλλαγή μέσω των φορητών συσκευών τους μέσα στο 2014. 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους χρήστες, ειδικότερα στις ανεπτυγμένες χώρες, κάνουν ευκολότερα το βήμα της μετάβασης από το online banking και commerce στα αντίστοιχα του mobile. Αλλά σε ορισμένες περιοχές η οθόνη του κινητού τηλεφώνου είναι πολλές φορές το πρώτο σημείο εισόδου του καταναλωτή στη ψηφιακή αγορά και εμπόριο. Για παράδειγμα, δίκτυα και υπηρεσίες peer-to-peer mobile πληρωμών όπως αυτό της M-Pesa, οδηγούν το συγκεκριμένο κομμάτι της οικονομίας (καταναλωτισμός) σε χώρες όπως η Κένυα. Σε χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης της οικονομίας τους, αρκετοί είναι οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά έχουν κινητά τηλέφωνα. Η υπηρεσία M-Pesa τους επιτρέπει να αξιοποιούν τα κινητά τους προκειμένου να στείλουν ή/και να λάβουν χρήματα. Στην ουσία η υπηρεσία εκτελεί τραπεζικές συναλλαγές χωρίς τις τράπεζες! Στη Ρουμανία, οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούν να στέλνουν (και να λαμβάνουν αντίστοιχα) χρηματικά ποσά από 0,31 δολάρια μέχρι και 9.257 δολάρια ανά ημέρα. Η Ρουμανία έχει πολλούς ανθρώπους που ζουν εκτός τραπεζικού συστήματος, ειδικότερα σε αγροτικές περιοχές, οπότε η συγκεκριμένη υπηρεσία τους δίνει μία αξιοπρεπή εναλλακτική λύση έναντι των μετρητών. 

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί για τη μετάβαση από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε mobile browser ή σε application σε εκείνες των smart phones payments μέσω της NFC (Near Field Communication) τεχνολογίας στα -φυσικά- σημεία πώλησης (point of sales). Σε διαφορετική έρευνα, η Juniper Research υποστηρίζει πως υπάρχουν μόλις 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως που διαθέτουν ψηφιακό ή mobile πορτοφόλι πoυ βασίζεται πάνω στο NFC όπως το Apple Pay, η υπηρεσία Softcard και το Google Wallet.  

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply