Ελεύθερα τα ΜΗΣΥΦΑ από την 1η Ιουλίου στα online φαρμακεία

0

Ο ΕΟΦ προχωρά στην απελευθέρωση της αγοράς μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) μέσω των ηλεκτρονικών φαρμακείων από 1ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Οργανισμού  η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες μέρες, θέτει ως περιορισμό την ύπαρξη φυσικού καταστήματος προκειμένου να χορηγήσει άδειας πώλησης τέτοιων σκευασμάτων από τα online φαρμακεία. Η ίδια απόφαση υποχρεώνει τα online φαρμακεία να ενημερώνουν τον ΕΟΦ για τα φάρμακα τα οποία διαθέτουν (λίστα σκευασμάτων) καθώς και τις πωλήσεις τους.

…Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 750 διαδικτυακά φαρμακεία…
Η εν λόγω απόφαση στην ουσία νομιμοποιεί τα ηλεκτρονικά φαρμακεία που σήμερα λειτουργούν εκτός κανονιστικού πλαισίου. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 750 διαδικτυακά φαρμακεία με τον ΕΟΦ να εκτιμά ότι με τη νέα απόφαση, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί μεταξύ 1.000 – 1.400. Η απόφαση βασίζεται σε σχετική Κοινοτική Οδηγία (2011/62) που αναφέρεται στην πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό και ορίζει πως τα φάρμακα μπορούν να πωλούνται διαδικτυακά αρκεί ο προμηθευτής να είναι εγκεκριμένος ή εξουσιοδοτημένος να προμηθεύει φάρμακα στο κοινό και εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του ΟΠΑ για την καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των ηλεκτρονικών φαρμακείων στην Ελλάδα, οι ετήσιες πωλήσεις ξεπερνούν τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας.

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply