Εξαγορά της TNT Express από τη FedEx

0

Με μία κίνηση – ματ στη σκακιέρα των ευρωπαϊκών μεταφορών η Αμερικανική FedEx Corp προχώρησε στην εξαγορά της Ολλανδικής εταιρείας μεταφορών TNT Express NV, έναντι 4,4 δισ. Ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η FedEx αποκτά μεγαλύτερη πρόσβαση σε μία Πανευρωπαϊκή αγορά, που συμπεριλαμβάνει φυσικά και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τη Γαλλία, και παράλληλα η TNT αποκτά πρόσβαση σε μία παγκόσμια –για την ακρίβεια κολοσσιαία- πλατφόρμα μεταφορών.

Μιλώντας για ποσοστά και μερίδια, η FedEx από το μέτριο μερίδιο αγοράς του 10%, καθίσταται πλέον ξεκάθαρα η Νο 3 εταιρεία μεταφορών στην Ευρώπη με μερίδιο που θα αγγίξει το 22%, πολύ κοντά όμως,  στη δεύτερη UPS (25%). Πρώτη παραμένει πάντα η επίσης Γερμανική DHL (41%), που ανήκει στον όμιλο της Deutsche Post AG. Εκτός όμως του ποσοστού αγοράς, η εν λόγω κίνηση αποσκοπούσε κυρίως στο να αποκτήσει η FedEx πολύ καλή θέση και στις Οδικές μεταφορές στην Ε.Ε., που υστερούσε σημαντικά. Έτσι, η εξαγορά εξασφαλίζει χρόνο και χρήμα, στον Αμερικάνικο κολοσσό ταχυμεταφορών, αφού δεν θα χρειάζεται πλέον να χτίσει δίκτυο οδικής μεταφοράς από την αρχή, για να αλληλοσυμπληρώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, με το ήδη υπάρχον σημαντικό ποσοστό αγοράς που κατέχει στις Αεροπορικές ταχυμεταφορές της Ευρώπης.

Ποσοστά αγοράς Ταχυμεταφορικών Εταιρειών

Ποσοστά αγοράς Ταχυμεταφορικών Εταιρειών (πηγή: Wall Street Journal)

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η FedEx έχει επανειλημμένως απασχολήσει ευχάριστα τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ καθώς αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών που γιγαντώνονται μέσω της αύξησης του eCommerce. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ανάπτυξης αποτελούν τα δύο τελευταία “κλεισίματα”των τριμήνων της αμερικανικής εταιρείας, που τον Αύγουστο αλλά και τον Νοέμβριο του 2014 είδε τους τζίρους της να αυξάνονται σε ποσοστά που άγγιξαν το 24% σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα του 2013. Νούμερα που εν πολλοίς, όπως επισήμαναν Forbes και FT, οφείλονται στην αύξηση των αγορών μέσω eCommerce.

Η υπό όρους συμφωνία ανακοινώθηκε από τις δύο εταιρείες την Τρίτη το πρωί και με βάση αυτέ ή την ανακοίνωση η FedEx θα καταβάλει 8 ευρώ για κάθε μετοχή της TNT, αποτιμώντας την στα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ όλο το ποσό της συμφωνίας, θα καταβληθεί σε μετρητά. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της FedEx “δεν προκύπτουν αντιμονοπωλιακά θέματα, αλλά ακόμα και αν προκύψουν, θα αντιμετωπιστούν επαρκώς, εγκαίρως και θεσμικά, όπως αρμόζουν οι συνθήκες και οι νόμοι“. Και αυτό γιατί υπάρχει η προηγούμενη εμπειρία, και ίσως για κάποιους φοβία, από την προσπάθεια που έκανε η UPS να εξαγοράσει την TNT, τον Ιανουάριο του 2013, αλλά σκόνταψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Με την εξαγορά της ΤΝΤ, η FedEx αποκτάει πρόσβαση, σε διαφόρων ειδών μεταφορικά μέσα, όπως βάρκες.....

Με την εξαγορά της ΤΝΤ, η FedEx αποκτάει πρόσβαση, σε διαφόρων ειδών μεταφορικά μέσα, όπως βάρκες…..

 

... ή ακόμα και ποδήλατα.

… ή ακόμα και ποδήλατα.

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply