Επεκτείνεται στην Ασία, η e-Travel του Νίκου Γουλή

0

Στις πολλά υποσχόμενες αγορές της Ασίας, όπου «χτυπάει» η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας εστιάζει τώρα τις προσπάθειές της η e-Travel, με στόχο να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε συνέντευξη που έδωσε στην Ημερησία, ο Νίκος Γουλής, διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας ηλεκτρονικής πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων, αποκάλυψε ότι προχώρησε στην πρόσληψη 20 ατόμων στη Μανίλα των Φιλιππίνων για να εξυπηρετήσει καλύτερα την αυξανόμενη ζήτηση, ενώ παράλληλα επιδιώκει να συνεργαστεί με μικρότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία, εκμεταλλευόμενη τη στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αν και μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, έχετε καταφέρει να εμφανίζεται σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο, όπως είναι αυτός των ηλεκτρονικών κρατήσεων εισιτηρίων και ταυτόχρονα να έχετε αποκτήσει σημαντική παρουσία σε 60 χώρες. Ποιο είναι το μυστικό σας;

Το μυστικό για την επιτυχία μας βρίσκεται στις επενδύσεις, στην τεχνολογία και στην αυτοματοποίηση. Δίνουμε την ευκαιρία στον πελάτη, να αγοράσει το αεροπορικό του εισιτήριο σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, συνήθως φθηνότερα από τις ίδιες τις αεροπορικές, σε ένα όμορφο και λειτουργικό περιβάλλον, και το κυριότερο ανάμεσα σε πολλές επιλογές. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη παρουσία μας στις διεθνείς αγορές έπαιξε και η εμπειρία που αποκτήσαμε στην Ελλάδα, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο στον τομέα των αεροπορικών εισιτήριων αναπτύχθηκε πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι στις άλλες χώρες. Έτσι, όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό, αρχικά από τη Ρουμανία και στη συνέχεια στη Ρωσία, είχαμε ήδη μια εμπειρία πέντε χρόνων, σε αντίθεση με πολλούς ξένους ανταγωνιστές μας.

Trip.ru - Η ρωσική έκδοση της e-Travel

Trip.ru – Η ρωσική έκδοση της e-Travel

Να σημειώσω εδώ ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο εισιτηρίων δεν έχει τους περιορισμούς που έχουν άλλοι κλάδοι. Είναι μια υπηρεσία που δεν χρειάζεται τα logistics για να λειτουργήσει. Μπορεί κάποιος με μια εφαρμογή να εξυπηρετήσει το ίδιο εύκολα, έναν πελάτη αλλά και ένα εκατομμύριο πελάτες. Έτσι, μπορεί κάποιος να αναπτυχθεί εύκολα σε πολλές αγορές. Κομβικό σημείο για την δική μας ανάπτυξη, ήταν η δραστηριοποίησή μας στη Ρωσία το 2010, ένα χρόνο μετά την είσοδό μας στη Ρουμανία. Μπήκαμε στη ρώσικη αγορά την κατάλληλη στιγμή, όπου η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ήταν στο ζενίθ της.

Η παρουσία στη ρώσικη αγορά, μας έδωσε την απαραίτητη ώθηση να επεκταθούμε γρήγορα και σε άλλες χώρες. Πλέον, δραστηριοποιούμαστε σε 60 χώρες, με τις διεθνείς πωλήσεις να αντιπροσωπεύουν το 95% του συνολικού τζίρου μας, με όλη την εξυπηρέτηση να γίνεται από τα γραφεία στην Αθήνα, όπου απασχολούνται σήμερα 180 άτομα. Σήμερα, η e-Τravel είναι 7η στην Ευρώπη και 11η παγκοσμίως σε πωλήσεις online αεροπορικών εισιτηρίων. Η γεωγραφική διασπορά μάς επιτρέπει να διατηρούμε μια ισορροπία, και να μην επηρεαζόμαστε από τις διάφορες κρίσεις, όπως στην Ελλάδα και την Ρωσία.

Με τις ρυθμούς κινούνται οι πωλήσεις σας και πόσο επηρεάζουν τη ζήτηση τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία και Τουρκία;

Από το 2009, η εταιρεία μας είναι και παραμένει μέχρι σήμερα κερδοφόρος. Το 2015, είχαμε καθαρά έσοδα 25 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ αισιοδοξούμε ότι και η φετινή χρονιά θα είναι μια ακόμη χρονιά ανάπτυξης. Ήδη, στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν με ρυθμούς της τάξης του 30% και πιστεύουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και στο υπόλοιπο της χρονιάς, αφού σταδιακά ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στις on line αγορές. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σαφέστατα και η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία και Τουρκία, για κάποιες εβδομάδες αποθάρρυναν αρκετό κόσμο να αγοράσει εισιτήρια, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί προς στιγμήν σημαντική μείωση στις κρατήσεις. Απ’ ό,τι φαίνεται, η Τουρκία θα έχει σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι, αλλά και η Βόρεια Αφρική.

Με δεδομένη τη μετατόπιση των καταναλωτών στις on line αγορές, εξετάζετε το ενδεχόμενο να εμπλουτίσετε τις υπηρεσίες, με νέες κατηγορίες πέραν των αεροπορικών εισιτηρίων;

PameDiakopes.gr - Το γνωστό Ελληνικό Online Travel Agency , της e-Travel

PameDiakopes.gr – Το γνωστό Ελληνικό Online Travel Agency , της e-Travel

Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο κομμάτι που ήμαστε καλοί. Στην πώληση αεροπορικών εισιτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε συνεργασία με μικρότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία που πωλούν αεροπορικά εισιτήρια. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι τους συμφέρει να αγοράσουν από εμας, αφού μπορουμε να τους δώσουμε καλύτερους όρους απ’ ό,τι οι αεροπορικές εταιρείες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην αγορά της Ασίας, όπου αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών μας. Η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία είναι αυτή τη στιγμή οι πιο δυνατές αγορές μας. Πρόσφατα, μάλιστα, προσλάβαμε 20 άτομα στη Μανίλα των Φιλιππίνων, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ασιάτικες αγορές που έχουν τεράστιες προοοπτικές.

Η ραγδαία ανάπτυξη των on line κρατήσεων εισιτηρίων δεν φέρνει σε όλους ανάπτυξη, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα με γνωστή εταιρεία του χώρου που κατέρρευσε με εκκωφαντικό τρόπο…

Πράγματι, συμβαίνει αυτό. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι on line κρατήσεις δεν είναι μια εύκολη δουλειά, αντίθετα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Επιπλέον, έχει πολύ μικρό περιθώριο κέρδους, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 1%. Η συγκεκριμένη εταιρεία που κατέρρευσε, έκανε εκπτώσεις και διαφημιστικές καμπάνιες παραπάνω απ’ ό,τι πραγματικά άντεχε. Έτσι, όταν κάποια στιγμή η ανάπτυξη φρέναρε, ήρθαν στην επιφάνεια τα προβλήματά της. Αντίθετα, εμείς επανεπενδύουμε τα κέρδη μας και αναπτυσσόμαστε με συντηρητικά βήματα.

Πρόσφατα λάβατε το βραβείο του «αυτοδημιούργητου επιχειρηματία» στο πλαίσιο του διαγωνισμού της ΕΥ. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση; Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους που θέλουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο σήμερα;

Καταρχάς να τονίσω ότι η προσπάθεια είναι ομαδική, αφού κανείς δεν τα καταφέρνει μόνος του. Τώρα, στους νέους ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό στίβο θα έλεγαν να τολμήσουν αυτό το βήμα νωρίς, πριν ακόμη αρχίσουν να έχουν άλλου είδους υποχρεώσεις. Ιδανικά ακόμη και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Γιατί μετά, είναι πολύ πιο δύσκολο να πάρουν το ρίσκο να φτιάξουν τη δική τους επιχειρήση, όταν έχουν τη σιγουριά ενός μισθού. Θα έλεγα ακόμη ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο και γενικότερα ο χώρος των νέων τεχνολογιών είναι ένας κλάδος που έχει προοπτική και ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα δεν επηρεάζεται τόσο έντονα από το εξωτερικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα.

(η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Γιώργο Μανέττα, της Ημερησίας)

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply