Η Ε.Ε. εντείνει τους ελέγχους σε eShops και eTailers

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε αιφνίδιο έλεγχο σε αρκετές εταιρείες, οι οποίες πουλάνε ηλεκτρονικές συσκευές μέσω διαδικτύου με την υποψία πως έχουν προβεί σε παράνομη συμπεριφορά. Μέρος της έρευνας, επίσης, αποτέλεσαν websites που πουλάνε video games online, λόγω πιθανού “γεω-μπλοκαρίσματος” των πωλήσεων. Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σκληρά τον τελευταίο καιρό προκειμένου να αφαιρέσει τα εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο των 28 ευρωπαϊκών κρατών.

..Το παράδοξο είναι πως ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν ταξιδεύει κάποιος σε χώρα της Ε.Ε. να αγοράζει προϊόντα και να τα μεταφέρει από τη μία χώρα στην άλλη, η online αγορά και διακίνηση αγαθών είναι αρκετά πιο δύσκολη…
Η ευρωπαϊκή επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες μία πρόταση για να ξεκινήσει μία έρευνα για τον ανταγωνισμό στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ολοένα και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες εμπορεύονται μέσω του Internet στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι πωλήσεις διασυνοριακά μέσα στην Ε.Ε. αυξάνονται με αργούς ρυθμούς”. Το παράδοξο είναι πως ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν ταξιδεύει κάποιος σε χώρα της Ε.Ε. να αγοράζει προϊόντα και να τα μεταφέρει από τη μία χώρα στην άλλη, η online αγορά και διακίνηση αγαθών είναι αρκετά πιο δύσκολη. Η επίτροπος υποστηρίζει πως έχει έρθει η ώρα να απελευθερωθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, αποβάλλοντας όλους τους φραγμούς που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή του.

15% το ποσοστό του διασυνοριακού εμπορίου

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., ενώ ένας στους δύο Ευρωπαίους καταναλωτές αξιοποίησε το διαδίκτυο για να κάνει τα ψώνια του τον προηγούμενο χρόνο, μόλις το 15% παρήγγειλε online από άλλη ευρωπαϊκή χώρα λόγω των περιορισμών στη γλώσσα, στη νομοθεσία και στις αρχές του ανταγωνισμού. Η επίτροπος ελπίζει πως θα έχει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον επόμενο χρόνο. Η ευρωπαϊκή αρχή περί ανταγωνισμού θέλει να στείλει ερωτηματολόγια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει εντοπίσει η M. Vestager είναι τα υψηλά κόστη παράδοσης και οι σημαντικές διαφορές στην τιμολόγηση -από τους online retailers- των ίδιων προϊόντων σε καταναλωτές διαφορετικών χωρών.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε ανακάλυψε πως όντως υπάρχουν περιπτώσεις παραβίασης κανόνων του νόμου περί ανταγωνισμού. Η Ε.Ε. δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εταιρειών αλλά ερευνήθηκαν τόσο retailers όσο και κατασκευαστές από διαφορετικές χώρες. Κατηγορούνται πως έχουν περιορίσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο που δραστηριοποιούνται προς δικό τους όφελος, καθορίζοντας από κοινού τις τιμές. Οι εταιρείες που έχουν παραβεί τη νομοθεσία αντιμετωπίζουν ποινές και πρόστιμα που μπορεί να αγγίζουν ακόμα και το 10% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Τον Μάιο αναμένονται οι πρώτες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι στην κατεύθυνση άρσης των εμποδίων με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο σήμερα το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply