Η νέα έκδοση Magento 2.0 είναι πλέον live για download

0

Η πολυαναμενόμενη Magento 2.0 έκδοση έφτασε και ο ενθουσιασμός στους απανταχού χρήστες της γνωστής πλατφόρμας eCommerce είναι ζωγραφισμένος στα χαμογελαστά πρόσωπα τους. Αφήνοντας όμως την λυρικότητα στο πλάι, η νέα έκδοση του δημοφιλούς shopping cart περιλαμβάνει πάρα πολλές νέες προσθήκες ή βελτιώσεις, και μικρές αλλά και μεγάλες, σε κάποιες περιπτώσεις.

Σαν eCommerceNews.gr δοκιμάσαμε την Magento 2.0, και απαριθμούμε 4 πολύ σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις που εντοπίσαμε, και πιστοποιούν ότι το Magento παραμένει ακόμα η καλύτερη Open Source λύση, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους, στο eCommerce. Τις μικρές λεπτομέρειες της νέας έκδοσης, θα αφήσουμε να τις ανακαλύψουν οι ήδη υπάρχοντας χρήστες της πλατφόρμας, που θα κάνουν το upgrade στη νέα έκδοση. 😉

Cache, cache, cache…

Μια από τις πιο σημαντικές προσθήκες του νέας έκδοσης είναι το Full Page Caching. Όλοι γνωρίζουμε την σημαντικότητα των ‘ελαφριών’ σελίδων, και πόσο ‘βαρύ’ σαν εργαλείο είναι το Magento. Και γίνεται βαρύ γιατί οι web servers πρέπει να κάνουν πάρα πολλά queries σε διάφορες βάσεις δεδομένων, για να δημιουργήσουν μια σελίδα. Η νέα έκδοση δημιουργεί από μόνη της πάρα πολλές στατικές σελίδες, με αποτέλεσμα το Load time να πέφτει στα 1-2 δευτερόλεπτα, σε σχέση με τις μη-Cacheρισμένες σελίδες, που φτάνουν τα 5-10 δευτερόλεπτα loading time. Το οποίο, για να το πούμε απλά, αν δεν καταλάβατε την μικρή τεχνική ανάλυση, είναι μια πραγματικά εντυπωσιακή βελτίωση.

To loading time της νέας έκδοσης του Magento 2.0 είναι αισθητά καλύτερo, σε κάθε σελίδα του eShop

To loading time της νέας έκδοσης του Magento 2.0 είναι αισθητά καλύτερo, σε κάθε σελίδα του eShop

Μια δεύτερη σημαντική προσθήκη είναι το One Step Checkout, που έχει ενισχυθεί και με βελτιστοποιημένες Guest Checkout επιλογές. Οι άνθρωποι του Magento διέγνωσαν ότι περισσότερο από τους 80% των eshops που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα, προτιμούσαν κάποια 3rd-party λύση για το Checkout τους,  μειώνοντας σε 1 βήμα, τα 6 βήματα που είχε η παλιά έκδοση του Magento. Έτσι, δημιούργησαν την δική τους λύση One Step Checkout, που ενσωματώνει αρκετά ενδιαφέροντα καλούδια, κυρίως σε επίπεδο AutoComplete (π.χ. η Αμερικάνικη έκδοση έχει ενσωματωμένους όλους τους Ταχυδρομικούς Κωδικούς της χώρας, για άμεσο εντοπισμό της περιοχής).

Ανααγνώριση Τύπου Πιστωτικής Κάρτας

Ανααγνώριση Τύπου Πιστωτικής Κάρτας

Δωράκι έκπληξη, το κελί της πιστωτικής κάρτας, που ο χρήστης δεν είναι αναγκασμένος πλέον να επιλέξει την πιστωτική του κάρτα, από κάποιο radio button ή drop-down μενού, μιας και το σύστημα εντοπίζει ποια κάρτα είναι, από μόνο του.

(Σημ. συντάκτη: Εδώ κολλάει ένα ‘Επιτέλους’. Πόσο δύσκολο ήταν να καταλάβει κάποιος ότι οι κάρτες που ξεκινάνε από 3 είναι AMEX, οι κάρτες που ξεκινάνε από 4 είναι VISA, οι κάρτες που ξεκινάνε από 5 MasterCard, κτλ.)

Μια τρίτη πολύ σημαντική βελτίωση είναι στο Table Locking, μια διαδικασία που πιθανότατα, πολύ λίγοι Έλληνες retailers έχουν αντιμετωπίσει, εντούτοις δεν παύει να είναι σημαντικό πρόβλημα, όταν κάποιος μεγαλώνει πάρα πολύ.

Το Table Locking είναι μια εσωτερική διαδικασία ελέγχου, που ενεργοποιείται όταν πολλοί χρήστες προσπαθούν να κάνουν μια παραγγελία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι 200 άτομα κάνουν checkout το λεπτό. Αν το query της παραγγελίας για να εκτελεστεί θέλει, υποθετικά, 1 δευτερόλεπτο, τότε με τόσο κόσμο, το σύστημα πιθανότατα θα σκάσει. Για να το αποφύγει αυτό το Magento, στη προηγούμενο έκδοση (1.9), είχε δοκιμάσει ένα μοντέλο όπου κλείδωνε τους πίνακες (Table Locking), για να εκτελεστούν οι διαδικασίες αρμονικά και χωρίς κίνδυνο. Αυτό όμως δημιουργούσε προβλήματα, στο Loading time, αφού μπορεί να έφτανε και τα 45 δευτερόλεπτα, μέχρι να επεξεργαστεί όλα τα queries. Η νέα έκδοση όμως, καταφέρνει να ξεπεράσει αυτό το μικρό τεχνικό πρόβλημα, ανεβάζοντας τα όρια του Table Locking (αν απαιτηθεί) σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, χάρη στα νέα Caching εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί, όπως γράψαμε και πιο πάνω.

To scalability που προσφέρει η νέα έκδοση είναι κατά 1900% καλύτερο από τις προηγούμενες εκδόσεις!

To scalability που προσφέρει η νέα έκδοση είναι κατά 1900% καλύτερο από τις προηγούμενες εκδόσεις!

Τέλος, η τέταρτη πιο σημαντική βελτίωση, σε τεχνικό επίπεδο είναι ότι οι Βάσεις Δεδομένων παύουν να είναι πλέον ‘Single Point of Failure‘. Με απλά λόγια, αν ‘σκάσουν’ οι βάσεις, να πέφτει ή να μην δουλεύει το site. Η Magento 2.0 (Enterprise) επιτρέπει στους admins να φτιάξουν όσες databases θέλουν και να τις διαχειριστούν με τον τρόπο που αυτοί θεωρούν βέλτιστο. Για παράδειγμα, ένα eshop έχει μια βάση δεδομένων που έχει πάνω της, cachaρισμένες σελίδες με περιεχόμενο, σελίδες προϊόντων, σελίδες καταλόγων, κτλ., ώστε οι χρήστες να μπορούν να αναζητήσουν ότι θέλουν. Όταν όμως ένα χρήστης προσθέσει ένα προϊόν στο καλάθι, θα μπορεί πλέον το eshop να ξεχωρίζει τις βάσεις δεδομένων του, και να στέλνει τον χρήστη σε μια database που θα είναι αποκλειστικά για το Checkout. Έτσι η πολύ σημαντική διαδικασία του Checkout δεν θα καθυστερεί, επειδή υπάρχουν κάπου αλλού χρήστες στο site που θέλουν απλά να ψάξουν προϊόντα και όχι να αγοράσουν. Για sites με μεγάλη επισκεψιμότητα, αυτή η λύση μπορεί να κάνει πολύ σημαντική διαφορά στο συνολικό User Experience, και όχι μόνο.

Keep in mind…

Πολλοί που θα διαβάσουν τις νέες τεχνολογίες του Magento 2.0 θα ενθουσιαστούν με τις δυνατότητες του, και πιθανότατα θα σπεύσουν να κάνουν το απαραίτητο upgrade. Πριν το κάνουν όμως, θα θέλαμε να προειδοποίησουμε για μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια.

Αν κάποιος έχει δουλέψει πάρα πολύ στην υπάρχουσα έκδοση του Magento που έχει (πχ. 1.9), με πάρα πολύ advanced customisation, τόσο σε επίπεδο front-end, αλλά κυρίως σε επίπεδο back-end, τότε θα πρέπει να τα ξαναφτιάξει σχεδόν όλα από την αρχή… αν θέλει να χρησιμοποιήσει την Magento 2.0, αφού έχει πάρα πολλές δομικές αλλαγές. Πιθανότατα το ίδιο το Magento ή κάποιος 3rd party Developer να φτιάξουν ένα extension που το κάνει αυτό αυτόματα, αλλά δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο, να δουλεύει πλήρως και χωρίς προβλήματα, στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Επίσης, όσοι έχουν πάρα πολλά plugins/extensions από 3rd party εταιρείες, καλό είναι να περιμένουν τα extensions (που έχουν) να γίνουν upgrade και συμβατά με την έκδοση Magento 2.0, πριν προχωρήσουν στην αναβάθμθση όλου του magento platform στην νέα έκδοση. Διαφορετικά, κάποια extensions ίσως να δουλεύουν, αλλά αυτά που δεν θα δουλεύουν είτε θα κάνουν conflict με άλλα extensions, είτε θα ‘σκάνε’ τον κώδικα του eshop, με αποτέλεσμα να τρομάζουν τους χρήστες, που θέλουν να ψωνίσουν online.

Οπότε, σαν eCommerceNews.gr αντιλαμβανόμαστε τον ενθουσιασμό των ήδη υπαρχόντων Magento users, αλλά προτείνουμε σαν μικρή συμβουλή… λίγη υπομονή, μέχρι να λυθούν τα πρώτα νηπιακά προβλήματα της νέας έκδοσης. 🙂

Demo του Magento 2.0 Admin Panel

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply