Η Amazon διαφοροποιεί τη φορολογική της πολιτική στην Ευρώπη

0

Σε αλλαγή στη φορολογική τακτική της προχώρησε η Amazon, η οποία άρχισε να καταχωρεί εισπράξεις από λιανικές πωλήσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η εταιρεία δεν κόβει τιμολόγια μόνο μέσω Λουξεμβούργου, το οποίο έχει χαμηλούς συντελεστές φόρου.

Η αλλαγή βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου, ενώ οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία προχώρησε στην εν λόγω αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος φορολογικός έλεγχος που πραγματοποιείται σε Ευρώπη και Αμερική. Η αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εποπτεύει τα μονοπώλια (antitrust) ξεκίνησε να διερευνά τη συμφωνία της Amazon με το Λουξεμβούργο για μειωμένη φορολόγηση, τον Οκτώβριο. Η έρευνα προσπαθεί να διευκρινίσει αν το Λουξεμβούργο παραβίασε κανόνες της που αφορούν στις κρατικές χορηγήσεις συνάπτοντας συμφωνία που επιτρέπει στην Amazon να λειτουργεί σχεδόν αφορολόγητα στην Ευρώπη.

Πάντως, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τον Ιούνιο και να βγει απόφαση αναφορικά με το αν η φορολογική συμφωνία ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και την Amazon είναι νόμιμη.

Έπειτα από τη διαρροή των εγγράφων, γνωστών ως «LuxLeaks», τον περασμένο Νοέμβριο, το Λουξεμβούργο βρίσκεται στο στόχαστρο αναφορικά με το ρόλο που έπαιξε, βοηθώντας εταιρείες να διοχετεύσουν τα κέρδη τους ώστε να πληρώνουν χαμηλούς φόρους αντί των ψηλότερων φόρων σε χώρες όπου η εταιρεία είχε περισσότερες πωλήσεις.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή, γιατί στο στόχαστρο θα μπουν και Ευρωπαϊκές χώρες με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως πχ. η Ιρλανδία ή η Ολλανδία, που προσελκύουν πολλούς αμερικάνικους τεχνολογικούς κολοσσούς. Χαρακτηριστικό είναι το περίφημο “διπλό Ιρλανδικό”, ένα γνωστό φορολογικό παραθυράκι, που επιτρέπει στις αμερικάνικες, και όχι μόνο, εταιρείες τεχνολογίας να μεταφέρουν μεγάλα ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, με μηδενική ή ελάχιστη φορολογία.

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply