Η Viva και το Viva Wallet επεκτείνονται σε 31 χώρες

0

Με «όπλο» την καινοτομία δηλαδή το γεγονός ότι δεν προσφέρει μόνο ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών εμπλουτισμένο με υπηρεσίες, η Viva έχει ήδη εγκατασταθεί στη Βρετανία με προοπτική η υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών να ξεκινήσει να «τρέχει» πιλοτικά τον προσεχή Μάιο. Θα ακολουθήσουν, στην πρώτη φάση, άλλες 5 χώρες, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία και Πολωνία.

Σήμερα η εταιρεία εξυπηρετεί 158.000 «λογαριασμούς πληρωμών» – ηλεκτρονικά πορτοφόλια στην Ελλάδα, ενώ 12.500 έμποροι δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω της Viva και κάνουν πληρωμές μέσω αυτής. Το Viva Wallet συμπληρώνει τα POS (μηχανήματα αποδοχής καρτών) που επίσης διαθέτει η εν λόγω εταιρεία.

Οι συναλλαγές μέσω Viva αυξήθηκαν το 2015 σε σχέση με το 2014 κατά 300%, ενώ το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος κλείνει με τις συναλλαγές να έχουν αυξηθεί κατά περίπου κατά 750% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στόχος της Viva είναι η εξάπλωσή της σταδιακά σε όλες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική εταιρεία με άδεια Έκδοσης Ηλεκτρονικού Χρήματος θα δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό.

Χάρης Καρώνης, CEO της Viva

Χάρης Καρώνης, CEO της Viva

Σύμφωνα με τα στελέχη της η ανάπτυξη της εταιρείας, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, έγινε με ίδια κεφάλαια. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν επενδυθεί συνολικά από τα κεφάλαια της εταιρείας 8,2 εκατ. ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2014, στο μεταξύ, η οικογένεια Λάτση αποφασίζει κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τους μετόχους της Viva να επενδύσει στην εταιρεία μέσω ομολογιακού δανείου ύψους 6 εκατ. ευρώ με δικαίωμα μετατροπής του σε μετοχές μέσα σε τρία χρόνια. Ήδη σήμερα οι εταιρείες του ομίλου Λάτση έχουν μετατρέψει το ομολογιακό σε μετοχές και κατέχουν το 20% του ομίλου Viva.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εταιρεία του εν λόγω ομίλου είναι η realize.gr (2000) η οποία παρείχε υπηρεσίες ανάπτυξης εφαρμογών σε τραπεζικά ιδρύματα. Το 2006 ιδρύθηκε η Viva που αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους παρόχους υπηρεσιών στον τομέα των online ταξιδιωτικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών e-ticketing θεαμάτων, των ασφαλιστικών και άλλων υπηρεσιών.

Στη συνέχεια ιδρύεται η Viva Payments (2008) η οποία λαμβάνει Άδεια Ιδρύματος Πληρωμών και στη συνέχεια άδεια Ιδρύματος Έκδοσης Ηλεκτρονικού Χρήματος (e-Money license). Η άδεια αυτή είναι ενεργοποιημένη στις 31 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια Τράπεζα χωρίς δανειακά, επενδυτικά και καταθετικά προϊόντα. Στην περίπτωση της Τράπεζας αυτής τα χρήματα που τοποθετεί κάποιος δεν επενδύονται μένουν ως έχουν και είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στο σύνολό τους.

Η άδεια Ιδρύματος Έκδοσης Ηλεκτρονικού Χρήματος ελήφθη τον Οκτώβριο του 2014 μετά από δύο χρόνια από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος. Η υπηρεσία Viva Wallet (ηλεκτρονικό πορτοφόλι με υπηρεσίες) λανσαρίστηκε μετά από 6 μήνες.

Το 2015 ο όμιλος Viva είχε αύξηση τζίρου 20% στα 10,3 εκατ. ευρώ και θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) το οποίο διαμορφώθηκε περίπου σε 1 εκατ. ευρώ. Σήμερα εργάζονται σε αυτήν 184 άτομα, από 60 το 2010.​

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply