Οι νέοι κανονισμοί για το Cross-Border ΦΠΑ. Τι είναι η Μικρή Μονοαπευθυντική Θυρίδα (MOSS);

0

Ξεκινώντας από την 1 Ιανουαρίου, αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ, με αρχή τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες broadcasting, όπου πλέον θα εφαρμόζεται, για την χρέωση του ΦΠΑ, το 'Country of Consumer Principle' έναντι του 'Country of Origin Principle'. Με απλά λόγια, ο καταναλωτής θα πληρώνει ΦΠΑ στην χώρα που διαμένει και όχι στη χώρα που εδρεύει η εταιρεία, από την οποία έχει κάνει την παραγγελία του. Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά κατοίκους μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και εταιρείες εκτός Ε.Ε., που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην Ε.Ε.

Οι συναλλαγές που αναμένεται να επηρρεαστούν, για αρχή, είναι αυτές που παρέχονται κυρίως, μέσω ψηφιακών μέσων, όπως υπηρεσίες hosting ή streaming, αγορά ταινιών ή μουσικής από online βιβλιοθήκες, συνδρομές σε portals/sites περιεχομένου, online εκπαιδευτικές υπηρεσίες, κτλ. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε και ένα memo, που προσπαθεί να αποσαφηνίσει με απαντήσεις, κάποιες πρώτες γενικές ερωτήσεις, που μπορεί να προκύπτουν. Η πιο βασική σημείωση είναι ότι "εκεί που το Ίντερνετ ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό δίκτυο, χρησιμοποιείται απλά ως μέσο επικοινωνίας, αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη αποτελεί και παρεχόμενη ηλεκτρονική υπηρεσία".

Με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, θα πρέπει οι εταιρείες που κάνουν Cross Border eCommerce να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους, σε όλες τις αρμόδιες τοπικές αρχές (Εφορίες) των κρατών, στα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Αν και αυτό δεν είναι απαιτητό ακόμα, καθώς από την 1 Ιανουαρίου 2015, η Ε.Ε. θα παρουσιάσει το MOSS (Mini One-Stop-Shop Scheme ή Μικρή Μονοαπευθυντική Θυρίδα), το οποίο θα επιτρέπει στους επιχειρηματίες να δηλώσουν εκεί τα στοιχεία τους, ώστε να ξεμπερδεύουν πολύ γρήγορα με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

  • Περισσότερες πληροφορίες για το MOSS, από την Ε.Ε., μπορείτε να βρείτε εδώ: Οδηγός ΦΠΑ MOSS
  • Πληροφορίες για τη λογιστική παρακολούθηση (auditing) μπορείτε να βρείτε εδώ: Auditing MOSS
  • Συγκεντρωτικά, την παρούσα κατάσταση σε σύγκριση με τις αλλαγές, μπορείτε να τα βρείτε όλα εδώ: Αλλαγές ΦΠΑ για eCommerce
  • Πληροφορίες για το MOSS από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων: Μικρή Μονοαπευθυντική Θυρίδα (Mini One Stop Shop – MOSS)
Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply