Τα Capital Controls άλλαξαν τη συμπεριφορά των online καταναλωτών. Επιπτώσεις και συνολικά στο λιανεμπόριο σύμφωνα με καινούρια έρευνα της ΕΣΕΕ

0

Μία ακόμα έρευνα, αυτή τη φορά από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, φέρνει στοιχεία για τις επιπτώσεις των Capital Controls στο λιανεμπόριο και δή για την εμπορική κίνηση της καλοκαιρινής περιόδου 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τζίρος για το χρονικό διάστημα του Ιουνίου και πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων του τρέχοντος έτους, είχε ήδη μειωθεί κατά -5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η δε απώλεια των 305,4 εκ. ευρώ από το λιανεμπόριο, στο διάστημα των πρώτων δέκα ημερών του Ιουλίου, αντισταθμίστηκε μερικώς μόνο από την αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα και καύσιμα, επηρεάζοντας επί τα χείρω την ψυχολογία καταναλωτών και επιτηδευματιών.

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό, πως στα τέλη περίπου του Ιουλίου, ολοκληρώθηκε η έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταγραφή της αλλαγής συμπεριφοράς των Ελλήνων online αγοραστών παράλληλα με τη χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής την τέταρτη εβδομάδα των capital controls (C.C.). Στην έρευνα συμμετείχαν 250 χρήστες του ηλεκτρονικού εμπορίου και ηλεκτρονικής τραπεζικής (αυτό αντιπροσωπεύει 1,5 εκ. Έλληνες με αυτά τα χαρακτηριστικά) και αποδεικνύει τη σημασία τους την περιόδο των capital controls.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, υπάρχει μια ουσιαστική αλλαγή της online συμπεριφοράς λόγω των Capital Controls (C.C.). Ενώ συνήθως το 73% των Ελλήνων online αγοραστών κάνουν συχνά αγορές μέσω διαδικτύου, μόνο το 45% (πτώση 28 μονάδες) πραγματοποίησε online αγορές κατα τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων των Capital Controls. Παράλληλα, έχει αλλάξει ουσιαστικά και ο τρόπος πληρωμής για τις online αγορές. Ισχυροποιήθηκε δυναμικά, όπως αναμένεται, η χρήση της χρεωστικής κάρτας, ενώ η χρήση της αντικαταβολής μειώθηκε δραματικά (από το συνηθως 38-40%, στο 10%) όπως και του Paypal (από το συνήθες 35-40%, στο 4%). Αυτές οι σημαντικές διαφοροποιήσεις δημιουργούν τη βάση για ουσιαστικές ανατροπές στην online αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων που πιθανόν να αγοράσουν στο μέλλον.

chart1

 

Η έρευνα καταγράφει μια σημαντική αύξηση των συναλλαγών ηλεκτρονικής τραπεζικής από τους χρήστες αυτών των υπηρεσιών, όσον αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και την ένταση χρήσης τους η οποία αυξήθηκε τουλάχιστον κατα 30% από τα τυπικά επίπεδα της περιόδου προ capital control. Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, υπάρχει μια ουσιαστική αύξηση στις υπηρεσίες: μεταφορά χρημάτων (73%), ενημέρωση υπολοίπου (70%), πληρωμή λογαριασμών (60%) καιι πληρωμή οφειλών προς το δημόσιο (32%). Είναι ξεκάθαρο ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής έδωσαν τη δυνατότητα σε αρκετούς Έλληνες πολίτες να ξεπεράσουν σοβαρά προβλήματα στις διαδικασίες πληρωμών τους.

chart2

Όσον αφορά όμως στις αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική αφού το 32% ακύρωσε κάποια online παραγγελία που είχε ήδη κάνει, 32% ακύρωσε προγραμματισμένες online αγορές, ενώ το 40% αντιμετώπισε προβλήματα στις ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες κατα 73% σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού λόγω μη αποδοχής καρτών (85%) ή μη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας Paypal (55%). Βέβαια τα προβλήματα με τα ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού φέρνουν μια θετική εξέλιξη για την τοπική αγορά, αφού από αυτούς που είχαν προβλήματα με τις online αγορές τους από το εξωτερικό, το 32% θα αγοράσει από αντίστοιχα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ή φυσικά καταστήματα (23%).

 

chart3

 

Επίσης αναδεικνύεται από την έρευνα, ότι αρκετά προβλήματα από την εμφάνιση των Capital Controls ξεπεράσθηκαν ή/και επιλύθηκαν με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής τραπεζικής ή με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, μετά την ανακοίνωση των Capital Controls το 55% των χρηστών ηλεκτρονικής τραπεζικής αξιοποίησε τα ψηφιακά μέσα, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη μετρητών, ενώ το 39% για να μειώσει το υπόλοιπο των λογαριασμών του, λόγω φόβου κουρέματος καταθέσεων.

«Μετά την έναρξη των Capital Controls χρησιμοποιήσατε την ηλεκτρονική τραπεζική και το ηλεκτρονικό εμπόριο για να ξεπεράσετε ποιό από τα παρακάτω προβλήματα;»

 

chart4

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN, Καθ. Γεώργιος Δουκίδης, ανέφερε ότι η «Τραπεζική αργία αναβάθμισε το διαδικτυο ως βασικό κανάλι εκτέλεσης των περιορισμένων τραπεζικών συναλλαγών από ιδιώτες / καταναλωτές και επιχειρήσεις. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες διαθέτουν πλέον ηλεκτρονική τραπεζική με υψηλή ασφάλεια και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η ηλεκτρονική τραπεζική και γενικά οι ψηφιακές συναλλαγές -όπως ηλεκτρονική τιμολόγηση- θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλέον πλήρως για την άμεση αποδοση Φ.Π.Α. και τη γενικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής».

 

 

 

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply