Το πορτοφόλι, το video και το eCommerce

1

Πριν από μερικούς μήνες έχασα (κλάπηκε;) το πορτοφόλι μου. Μπήκα, λοιπόν, στη διαδικασία, να ψάξω (που αλλού;) τον αντικαταστάτη του. Κατά την αναζήτηση, έπεσα πάνω στα πορτοφόλια της Bellroy. Μίνιμαλ χαρακτήρας (όχι εμφανισιακά) από τη φύση μου, με κέρδισαν για το ωραίο design, την πρακτικότητα και το μικρό μέγεθός τους. Βέβαια, αυτά κατάφερα να τα διαπιστώσω καλύτερα μέσα από τα video που έχουν για κάθε ένα από τα προϊόντα ξεχωριστά. Έκατσα και είδα ένα προς ένα όλα τα video των προϊόντων. Σύντομα σε διάρκεια που αναδεικνύουν τα βασικά πλεονεκτήματα των πορτοφολιών. Πρόσφατα επισκέφθηκα ξανά το website για να δω ένα νέο προϊόν της εταιρείας, που εκτός από πορτοφόλι λειτουργεί ως θήκη για κινητό τηλέφωνο. Απογοητεύτηκα (ναι, αυτή είναι η κατάλληλη λέξη) όταν διαπίστωσα πως δεν έχει video που να δείχνει τα features του προϊόντος.

Το πορτοφόλι της Bellroy

Έτσι δόθηκε η αφορμή να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο. Με παρεξένεψε το συναίσθημα απογοήτευσης που ένιωσα. Ασυνείδητα προσπάθησα να ψάξω κάποιο σχετικό video χωρίς ωστόσο επιτυχία. Αναρωτήθηκα, λοιπόν, γιατί απογοητεύτηκα. Στη συνέχεια προέκυψαν και άλλα ερωτήματα. Πόσο χρόνο αφιέρωσα στο website για να δω όλα τα προϊόντα λόγω των video; έπαιξαν ρόλο στην απόφασή μου να αγοράσω κάποιο προϊόν (αγόρασα τελικά) και σε ποιο βαθμό; Έπειτα από αρκετό διάβασμα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα video είχαν καθοριστικό ρόλο στην αγοραστική μου απόφαση. Η Bellroy, εκτός από ποιοτικά πορτοφόλια, γνωρίζει να δημιουργεί εξαιρετικές προϊοντικές σελίδες στο eCommerce. Ωστόσο, αυτό που κλέβει την παράσταση σε κάθε σελίδα είναι το video του προϊόντος, το οποίο επιδεικνύει τις αρετές του και πόσα πράγματα μπορεί να χωρέσει. Αυτά τα video βοηθούν πραγματικά τους πελάτες να κατανοήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι αγοράζουν, καθώς και τις δυνατότητες του προϊόντος.

Bellroy Note Sleeve Wallet

Αξίζει η επένδυση;

Την τελευταία διετία, το video marketing απασχολεί -με αυξητικούς ρυθμούς- τους online retailers. Από τη στιγμή που οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν στα χέρια τους τα προϊόντα, το video είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους και να μειώσει τα ποσοστά των επιστροφών. Εύλογα ακολουθεί η ερώτηση: αξίζει η επένδυση στο video; Σύμφωνα με έρευνα του Reelseo (Μάρτιος 2014), το 73% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να πραγματοποιήσει μία αγορά αφού παρακολουθήσει ένα video που εξηγεί τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Εκ του αποτελέσματος, υποθέτω πως και εγώ ανήκω στο παραπάνω ποσοστό. Επιπρόσθετα, το 96% δήλωσε πως βρίσκει τα videos πολύ χρήσιμα στην online αγοραστική απόφαση. Αντίστοιχη έρευνα του Marketing Sherpa καταδεικνύει πως το 64% των επισκεπτών σε ένα eShop είναι πιο πιθανό να αγοράσει κάποιο προϊόν αφού έχει δει video γι αυτό.

…το 73% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να πραγματοποιήσει μία αγορά αφού παρακολουθήσει ένα video που εξηγεί τα χαρακτηριστικά του προϊόντος…

Οι online retailers που αξιοποιούν ήδη τις δυνατότητες του video υποστηρίζουν πως η επένδυση αξίζει αρκεί να υπάρχει ξεκάθαρος στόχος για το τι θέλουν να πετύχουν μέσα από αυτό. Τα video και ειδικότερα τα προϊοντικά video έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τα conversions, βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τα προϊόντα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα που προσφέρουν. Μέσω της αξιοποίησης των video, οι online retailers μπορούν να βελτιώσουν την παρουσίαση των προϊόντων, να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής του καταναλωτή στο site, να βελτιώσουν το Search Engine Optimization, να μειώσουν τα ποσοστά επιστροφών και να αυξήσουν τον μέσο όρο αξίας του αγοραστικού καλαθιού.

Πλεονεκτήματα

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν οι αντίστοιχες εξηγήσεις. Για παράδειγμα, η Google έχει μία ιδιαίτερη αγάπη για τα video. White paper της Searchmetrics αναφέρει πως το 55% των λέξεων-κλειδιών στις αναζητήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα video (8 στα 10 εξ αυτών είναι ανεβασμένα στο YouTube). Επιπρόσθετα, η Google δίνει προτεραιότητα στα sites που περιέχουν video, οπότε όσα eShops επενδύουν σε προϊοντικά video αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητές τους για καλύτερο ranking κατά τη διαδικασία της αναζήτησης. Ακόμα, τα video διαμοιράζονται ευκολότερα μεταξύ των χρηστών σε σύγκριση με τα κείμενα. Ο όγκος του χρόνου που καταναλώνεται από τους χρήστες για να δουν video αυξάνεται συνεχώς. Συνεπαγόμενα, ο πελάτης ξοδεύει περισσότερο χρόνο σε ένα eShop με video παρά σε ένα άλλο που δεν διαθέτει. Μέσω του video διαχέεται πολλαπλάσια πληροφορία σε σχέση με τα κείμενα -και πολύ γρηγορότερα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι retailers δεν χρησιμοποιούν video είναι επειδή πιστεύουν πως είναι κάτι πολύπλοκο ή ότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα “έργο τέχνης” -το οποίο θα απαιτεί και ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για να υλοποιηθεί- που θα γίνει viral. Γεγονός είναι, πάντως, πως τις περισσότερες φορές μία απλή στρατηγική μπορεί να δώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αναζητά η επιχείρηση, ενώ τα κόστη παραγωγής video έχουν μειωθεί σημαντικά.

Διαφορετικές στρατηγικές
Παρακάτω θα δούμε ορισμένες επιτυχημένες στρατηγικές υλοποίησης.

H Zappos αποκάλυψε πως η ενσωμάτωση video (όπως αυτό που ακολουθεί) στις προϊοντικές σελίδες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων από 6% έως 30%. Τα video έχουν διάρκεια μόλις 10 δευτερολέπτων και δείχνουν μοντέλα που φορούν και επιδεικνύουν τα προϊόντα.

Hale Bob Stretch Ultrasuede Legging


Η Walmart χρησιμοποιεί τα video για να κάνει παρουσίαση – επίδειξη των προϊόντων, τα οποία ανεβάζει και στο κανάλι της στο YouTube. Το συγκεκριμένο που ακολουθεί έχει πάνω από 13.000 views μέχρι σήμερα.

HP Omni 120-1133w, Black - Walmart


Εταιρείες όπως η Theory11 δημιουργούν ιστορίες μέσω των οποίων κάνουν την παρουσίαση των προϊόντων (storytelling + product showcase). Είναι εξαιρετικές παραγωγές (και ακριβές), οι οποίες επιτυγχάνουν δύο σκοπούς: αφενός την παρουσίαση των προϊόντων και αφετέρου την προώθηση του brand με την παράλληλη αύξηση του engagement των πελατών.

THE MYSTERY BOX - J.J. Abrams x theory11


Μία ακόμα περίπτωση που ξεκίνησε από την παρουσίαση της ισχύς των blenders της BlendTec και έχει καταλήξει viral. Μάλιστα, έχουν εξελιχθεί σε ολόκληρη καμπάνια marketing με τίτλο “Will It Blend?”. Σε κάθε video ο ιδρυτής της εταιρείας Tom Dickson τοποθετεί διάφορα και ασυνήθιστα αντικείμενα στα blender προκειμένου να διαπιστώσει τόσο ο ίδιος όσο και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας αν τα blender θα κατορθώσουν να διαλύσουν τα αντικείμενα.

Will it Blend? - iPhone 6 Plus


Ο τύπος έχει γίνει τρελό viral και τον συναντάμε και στη νέα διαφήμιση της αεροπορικής εταιρείας Delta (είναι στο τέλος της διαφήμισης). Το κανάλι στο YouTube της εταιρείας διαθέτει πάνω από 800.000 συνδρομητές. Ο Dickson υποστηρίζει πως τα video έχουν σημαντική επίπτωση στις πωλήσεις της εταιρείας, οι οποίες εκτοξεύθηκαν από τη στιγμή που άρχισε η καμπάνια.

The Internetest safety video on the Internet

Το video δεν έχει βρει ακόμα τη θέση που του αρμόζει στο χώρο του eCommerce. Παραμένει αρκετά υποτιμημένο συγκριτικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Τα κόστη τόσο στον τεχνολογικό εξοπλισμό όσο και στην παραγωγή του video έχουν μειωθεί. Όπως δείχνουν τα παραπάνω video οι στρατηγικές μπορεί να ποικίλουν (άρα και τα κόστη). Ωστόσο, ακόμα και η πιο απλή προσέγγιση μπορεί -ακόμα- να κάνει τη διαφορά.

Πάρης Κορωναίος
Ο Πάρης Κορωναίος, ασχολείται με τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου περισσότερο από μία δεκαετία και βρίσκεται πίσω από την υλοποίηση αρκετών έργων, όπως των Βραβείων για το ηλεκτρονικό εμπόριο eVolution Awards, συνεδρίων και VIP Roundtables για το eCommerce, του ενημερωτικού portal eCommerceNews.gr, και πολλών ακόμα. Στο παρελθόν, υπήρξε στέλεχος της Boussias Communications και της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ενώ είχε ιδρύσει τη δική του εταιρεία στο χώρο των ψηφιακών εκδόσεων. Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου – GR.EC.A.

1 Comment

  1. Εξαιρετικό άρθρο! Το κόστος παραγωγής video είναι αλήθεια πως βαίνει μειούμενο, αλλά για τους περισσότερους retailers που διαθέτουν χιλιάδες κωδικούς από διαφορετικά brands παραμένει απαγορευτικό λόγω κλίμακας. Για αυτούς τους retailers χρειάζεται μια διαφορετική στρατηγική για να αποκτήσουν video στις προϊοντικές τους σελίδες: η ενσωμάτωση προϊοντικών video από πλατφόρμες όπως το YouTube και το Vimeo.

    Video δηλαδή που έχουν ήδη δημιουργηθεί και αναρτηθεί στις πλατφόρμες αυτές από brands, expert reviewers / video bloggers ή και καταναλωτές (demos, reviews, unboxing…). Στo 99.9% των περιπτώσεων οι δημιουργοί αυτών των video επιτρέπουν την ενσωμάτωση τους σε τρίτα sites μέσω embedded video player (γιατί προφανώς θέλουν περισσότερα views).

    Σε case studies που πραγματοποιήσαμε στην Goodvidio εφαρμόζοντας την παραπάνω στρατηγική: +37% αύξηση στο conversion rate (add-to-cart) και +340% αύξηση στο session duration (μέσοι όροι από μετρήσεις σε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, σε ecommerce sites στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).

Leave A Reply