Το Yandex κλιμακώνει την κόντρα με το Google

0

yandex_logoTo Yandex, η μεγαλύτερη Ρωσική μηχανή αναζήτησης έχει αρχίσει να κλιμακώνει την κόντρα της, με το Google. Πιο συγκεκριμένα, το Yandex απευθύνθηκε στην Ρωσική Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να εξετάσει κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι, η πολιτική του Google να μην αφήνει να την προεγκατάσταση 3rd-party υπηρεσιών στις συσκευές με Android.

H ρωσική μηχανή αναζήτησης ισχυρίζεται μάλιστα ό,τι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες smartphones τους ειδοποίησαν πως δεν μπορούσαν να εγκαταστήσουν ως default μηχανή αναζήτησης το Yandex στις συσκευές με Android.

Παράλληλα όμως με τις κινήσεις του, εντός Ρωσίας, το Yandex έχει προωθήσει το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωρίζοντας ότι έχει αρχίσει ήδη να ασχολείται με το θέμα. Μάλιστα, το Google είχε έρθει σε συμφωνία με τον Επίτροπο Αλμούνια, για να προωθεί περισσότερο τα links των ανταγωνιστών του.

Εντούτοις, όπως δήλωσε ο Rob Enderle, principal analyst στο Enderle Group:

… Ότι πάει, έρχεται. Ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Microsoft, και το μεγάλο πρόστιμο που δέχτηκε η δεύτερη, ήταν κίνηση μερικώς χρηματοδοτούμενη από το ίδιο το Google…

Υπενθυμίζουμε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναγκάσει τη Microsoft να διαχωρίσει τον Windows Media Player και τον Internet Explorer από τα Windows, πληρώνοντας μάλιστα και το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ, από την Ε.Ε. (497 εκατομμύρια ευρώ). H συγκεκριμένη κίνηση είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη πτώση των ποσοστών χρήσης του Internet Explorer, και την παράλληλη άνοδο των υπολοίπων browsers, μεταξύ άλλων και του Chrome, που πλέον έχει την ηγέτιδα θέση στο χώρο.


Source: StatCounter Global Stats – Browser Market Share


Από την πλευρά του, ο Jeff Orr, Senior Practice Director στην ABI Research, δήλωσε:

… ότι το Yandex μάλλον υπερβάλλει. Το Android είναι open-source, που σημαίνει ότι ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να το χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του προδιαγραφές. Απλά, αυτές οι λύσεις δεν θα έχουν πάνω το Google Play Store.

Μην αμελούμε ότι το Google Play έχει περισσότερες από 1,4 εκατομμύριο εφαρμογές, έναντι μόνο 10,000 εφαρμογών που έχει το Yandex App Store….

Το κλείσιμο των γραφείων

Η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στις αναζητήσεις των Ρώσων χρηστών αναμένεται να κλιμακωθεί, περιμένοντας όλοι την απάντηση της Google.  Ο Αμερικάνικος κολοσσός αναγκάστηκε πολύ πρόσφατα να κλείσει τα γραφεία με τους προγραμματιστές, που είχε στη Ρωσία, σαν άμεση απάντηση στην κίνηση της Ρωσικής κυβέρνησης να απαιτήσει όλα τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν Ρώσους πολίτες, να αποθηκεύονται σε servers εντός του Ρωσικού εδάφους.

Η συγκεκριμένη κίνηση, που δεν αναμένεται να είναι η πρώτη, φάνηκε να δουλεύει υπέρ της Yandex, καθώς σύμφωνα με το ρωσικό site LiveInternet.ru, αύξησε το ποσοστό της αγοράς που κατείχε, έναντι μια πτώσης που καταγράφει το Google.

Μηχανές Αναζήτησης στη Ρωσία

Μηχανές Αναζήτησης στη Ρωσία

Μηχανές Αναζήτησης στη Ρωσία - Ποσοστά Αγοράς

Μηχανές Αναζήτησης στη Ρωσία – Ποσοστά Αγοράς

Μηχανές Αναζήτησης στη Ρωσία - Αριθμός Χρηστών

Μηχανές Αναζήτησης στη Ρωσία – Αριθμός Χρηστών

Το eCommerce News αναζητεί καθημερινά μικρές και μεγάλες ειδήσεις που σχετίζονται με το χώρο του eCommerce.

Leave A Reply