Kiva: ο πιο πολυάσχολος εργαζόμενος της Amazon

0

Αν και ζυγίζει 145 κιλά και έχει ύψος μόλις 41 εκατοστά, μπορεί και σηκώνει περισσότερα από 320 κιλά βάρος. Όχι δεν είναι ξωτικό των Χριστουγέννων, αλλά ο Kiva, το ρομπότ που χρησιμοποιεί ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, για να παραδίδει τα προϊόντα στην ώρα τους.

Τα εν λόγω ρομπότ έχουν κατασκευαστεί από την Kiva Systems, μία εταιρεία η οποία εξαγοράσθηκε από την Amazon το 2012 έναντι τιμήματος 775 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα ρομπότ της Kiva μεταφέρουν τα εμπορεύματα από τα ράφια στους υπαλλήλους, επιτρέποντας στην Amazon να ανακτά περισσότερα προϊόντα για περισσότερους πελάτες στον ίδιο χρόνο. Η εταιρεία ξεκίνησε την αξιοποίησή τους τον περασμένο Ιούλιο και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 15.000 ρομπότ σε 10 διαφορετικές αποθήκες. 

Τρία τέταρτα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μπορεί να ακούγονται πολλά για ένα σύστημα ανάκτησης αλλά η κερδοφορία της Amazon βασίζεται στη συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητάς της στην έγκαιρη παράδοση προϊόντων. Σύμφωνα με άρθρο του Time Magazine, το συνολικό κόστος της διαχείρισης των πακέτων αυξάνεται γρηγορότερα από τις εταιρικές πωλήσεις. Η Amazon ξόδεψε πέρυσι σχεδόν 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτή τη διαδικασία, μία αύξηση της τάξεως του 34% σε σχέση με το 2012. Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22% αντίστοιχα. Τα Kiva ρομπότ κατόρθωσαν να αυξήσουν σημαντικά την αποδοτικότητα των διαδικασιών ενώ παράλληλα διευκόλυναν το έργο των εργαζομένων. Το 2011 είχε ασκηθεί έντονη κριτική στην Amazon για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες. Οι εργαζόμενοι συμπλήρωναν δέκα ώρες εργασίας και αρκετές ήταν οι φορές που χρειαζόταν να περπατούν μέχρι και 24 χιλιόμετρα σε μία βάρδια προκειμένου να παραλάβουν τα προϊόντα από τα ράφια. Τα ρομπότ εκτελούν, πλέον, όλη τη δύσκολη εργασία, αυτή της μεταφοράς των προϊόντων από τα ράφια προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι στη συνέχεια προχωρούν στην εκτέλεση των παραγγελιών. 

15,000 amazon kiva robots drives eighth generation fulfillment center from designboom on Vimeo.

Το προηγούμενο έτος, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων, οι πελάτες πραγματοποιούσαν 426 παραγγελίες το δευτερόλεπτο(!) και φέτος αναμένεται να αυξηθεί ο συγκεκριμένος αριθμός. Τα ρομπότ μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα ρομπότ μειώνουν τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα -τουλάχιστον στην περίπτωση της Amazon. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσληφθεί από την ημέρα ενεργοποίησης των ρομπότ, αφού περισσότερα ρομπότ σημαίνει περισσότερη δουλειά.

Τα video είναι κατατοπιστικά για την εργασία που εκτελούν τα Kiva ρομπότ. 

Πάρης Κορωναίος
Ο Πάρης Κορωναίος, ασχολείται με τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου περισσότερο από μία δεκαετία και βρίσκεται πίσω από την υλοποίηση αρκετών έργων, όπως των Βραβείων για το ηλεκτρονικό εμπόριο eVolution Awards, συνεδρίων και VIP Roundtables για το eCommerce, του ενημερωτικού portal eCommerceNews.gr, και πολλών ακόμα. Στο παρελθόν, υπήρξε στέλεχος της Boussias Communications και της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ενώ είχε ιδρύσει τη δική του εταιρεία στο χώρο των ψηφιακών εκδόσεων. Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου – GR.EC.A.

Leave A Reply